Terénní biologie na bitevním poli

9.8. – 13.8. Terénní biologie na stopě invazí aneb S biologem na bitevní pole!

 

 

Letní terénní expedice za unikátní přírodou Západních Čech pro mladé badatele a badatelky z celé ČR – a navíc ZDARMA!.

Zajímá vás ekologie a terénní biologie? Chcete poznat jak fungují bitelní pole přírody? Zúčastněte se expedičního kempu S biologem na bitevní pole!

Doporučený věk: 10 – 19 let.

Individuální program dle věku a zájmu: Junior badatel a vývojář (10-12let), Science Starter (12-15 let), Vědecko technický (SOČ) inkubátor: (16-19)

V rámci kempu zajiš´tujeme stravování a ubytování v místě konání.

POZOR! Omezený počet míst: 15

Registrovat se můžete zde: https://tinyurl.com/ScienceKempy2021

Příroda vypadá na první pohled nevinně. Ale zdání klame. Ekosystémy jsou jako bitevní pole, kde se odehrává mnoho zajímavých a napínavých věcí. Tento kemp vám nabídne pohled do zákulisí přírody. Zaměříme se na bohatost a pestrost přírody, biodiverzitu, a jevy, které ji ohrožují. Řeč bude o vzniku nových druhů, tedy speciaci, a zároveň také o vymírání druhů, čili extinkci. V historii života na naší planetě se vymírá neustále, někdy méně, jindy více a v některých případech mnoho nechybělo a veškerý život by zmizel.

 

Vážným ohrožení bohatosti přírody jsou v dnešní době invazní druhy, tedy druhy cizího původu, které se v poslední době agresivně šíří na řadě míst světa. V rámci kempu si představíme invazní druhy jako takové, povíme si o nejvýznamnějších invazních druzích ve světě a seznámíme se s těmito druhy v okolní přírodě.

 

Invazní druhy v České republice nejčastěji rostou v těsné blízkosti člověka nebo na územích poznamenaných lidskou aktivitou. Ukážeme si, jako je možné sledovat mapovat jejich výskyt. Vypravíme se na ně pod vodu, na bývalé vojenské či průmyslové areály či do městského prostředí, které kromě invazních druhů hostí celou řadu zajímavých rostlin i živočichů, kteří dovedli ovládnout nově vytvořený lidský svět.

 

Součástí kempu budou i jednoduché experimenty s rostlinami a přednášky k tématu kempu. Můžete se těšit na invaze, rostlinné jedy, vymírání, vznik života, evoluci a konec světa, stejně jako na hry s biologickou tématikou.

 

Lektoři: RNDr. Zdeńka Chocholoušková PhD., RNDr. Tomáš Petrásek PhD., Mgr. Alexandr Prokop, RNDr.Kateřina Nováková PhD., RNDr. Jana Kvíderová PhD., RNDr. Stanislav Mihulka, PhD., Mgr. Lenka Jelena Příplatová PhD.

(Vzhledem k možným neočekávaným okolnostem (Covid atp.) – změna vyhrazena)

Translate »