23.8.2024 Pátečníci z Technecia uvádějí přednášku Kateřiny Šimáčkové na téma Dědova mísa. O zranitelnosti a odolnosti z pohledu práva

Moderní občanské zákoníky, které vznikaly na začátku 19. století, stejně jako katalogy lidských práv v 18. a 19. století vnímaly člověka – nositele základních práv – jako autonomní silnou lidskou bytost nezávislou na ostatních. Tento pohled byl užitečný v tom, že nastolil formální rovnost mezi lidmi a občanské svobody. Na druhou stranu nechával stranou lidskou zranitelnost, propojenost a různorodost. Nyní právo přihlíží k rozdílnostem lidí (například podle věku, podle zdravotního stavu). Mezigenerační solidarita i vstřícnost a laskavost k všem lidem by měla být jedním ze základů odolné společnosti. Starší doktríny o bránicí se demokracii (obranyschopné či militantní demokracii) jsou v současnosti doplňovány úvahami o tom, jak je třeba demokracie chránit prostřednictvím práva (koncept vlády práva), a větším zaměřením na odolnost demokratických společností v měnícím se světě.
Kateřina Šimáčková je soudkyní Evropského soudu pro lidská práva a odbornou asistentkou Katedry ústavního práva a politologie na Právnické fakultě Masarykovy univerzity v Brně, členkou vědecké rady Právnické fakulty Karlovy univerzity a Akademického sněmu Akademie věd České republiky. V minulosti působila jako advokátka, soudkyně Nejvyššího správního soudu a Ústavního soudu, členka Legislativní rady vlády, Výboru pro výběr soudců Soudu pro veřejnou službu EU a byla náhradnicí členky Evropské komise pro demokracii prostřednictvím práva, tzv. Benátské komise. Publikuje o lidských právech, je spoluautorkou několika knih – např. Mužské právo aneb jsou právní pravidla neutrální? Lidská práva starších lidí, Évolution des rapports entre les ordres juridiques de l’Union européenne, international et nationaux. Komentář zákona o protiprávnosti komunistického režimu a o odporu proti němu, Budoucnost státu?, Lidská práva: (ne) smysl české politiky ?, Komentář Listiny základních práv a svobod.
Pokračujeme v živých přednáškách. Každý pátek krátce před pátou se setkáváme v budově Přírodovědecké fakulty na Benátské 2 v Krajinově posluchárně B14, která se nachází ve druhém mezipatře.
Přestože stále pořizujeme záznamy a zachováváme i streamování, budeme velmi rádi, když vás uvidíme osobně na přednášce v sále, popřípadě když se s námi po přednášce a diskuzi přesunete k neformální části akce do blízké restaurace.
Událost na Facebooku: https://www.facebook.com/events/7894781697308493/
Odkaz na stream: https://www.youtube.com/watch?v=HwEIhxoXlh8
Pokud se vám naše přednášky líbí, můžete nám pomoci s jejich přípravou a zveřejněním. Přispět na projekt můžete zde: https://www.startovac.cz/patron/vasi-patecnici/
Jménem organizátorů.
Vítězslav Škorpík
Translate »