12.4.2024 Pátečníci z Technecia uvádějí přednášku Miloslava Špeciána na téma Gagarin prokletý vítěz a přednášku Ondřeje Šamárka na téma Nejodvážnější let v dějinách aneb poprvé na křídlech do vesmíru

Jménem Popularizační sekce Sisyfa – Pátečníci bych Vás rád pozval na pátek 12. dubna v 17 hodin na dvojici přednášek, které proběhnou v rámci mezinárodní akce Noc Jurije Gagarina.
Od 17 hodin vystoupí Miloslav Špecián s přednáškou Gagarin – prokletý vítěz.
Od 19 hodin promluví Ondřej Šamárek s tématem Nejodvážnější let v dějinách aneb poprvé na křídlech do vesmíru
Gagarin je snad tím nejprvnějším ze všech prvních ve dvacátém století. Jeho let je předělem, který zůstane navždy zapsaný v historii. Úspěch všech konstruktérů a techniků se soustředil do jednoho člověka, který tuto slávu musel nést. Pokusíme se společně znovu prožít Gagarinovu kosmickou cestu, a poté se zamyslíme nad tím, jaké to muselo být vyrovnávat se s rolí nejslavnějšího člověka na světě.
12. duben je na tradičně označován jako Den kosmonautiky na počest letu Jurije Gagarina na oběžnou dráhu a do učebnic dějepisu. Na den přesně o dvacet let po Gagarinovi se odehrála další přelomová kosmonautická událost: lidé poprvé zamířili na oběžnou dráhu v mnohonásobně použitelné kosmické lodi – v raketoplánu. Mise STS-1 se svou riskantností může směle srovnávat s Gagarinovým počinem. Zahájila třicet let trvající éru, během níž raketoplány odvedly obrovský kus práce. Nejen o tomto letu, ale také o tom, proč byl bezprecedentní, proč původně vůbec neměl odstartovat 12. dubna a proč jen tak tak neskončil katastrofou, bude pojednávat přednáška Ondřeje Šamárka „Nejodvážnější let v dějinách aneb poprvé na křídlech do vesmíru“.
Ondřej Šamárek se narodil se a dosud žije v Opavě, kde pracuje jako pedagog. Od dětství je fascinován kosmonautikou, zabývá se zejména historií pilotovaných letů. V roce 2012 začal publikovat na webu Kosmonautix.cz. Jeho články se objevily také na portále OSEL.cz. Mezi jeho další koníčky patří hudba, letectví a historie.
Pokračujeme v živých přednáškách. Každý pátek se krátce před pátou setkáváme v budově Přírodovědecké fakulty na Benátské 2 v Krajinově posluchárně B14, která se nachází ve druhém mezipatře.
Přestože stále pořizujeme záznamy a zachováváme i streamování, budeme velmi rádi, když vás uvidíme osobně na přednášce v sále, popřípadě když se s námi po přednášce a diskuzi přesunete k neformální části akce do blízké restaurace.
Pokud se vám naše přednášky líbí, můžete nám pomoci s jejich přípravou a zveřejněním. Přispět na projekt můžete zde: https://www.startovac.cz/patron/vasi-patecnici/
Translate »