15.3.2024 Pátečníci z Technecia uvádějí přednášku Roberta Švarce na téma Krásy teorie relativity

Einsteinův geometrický popis gravitace – obecná teorie relativity – představuje nejen extrémně úspěšný fyzikální model prověřený celou řadou sofistikovaných testů a astronomických pozorování, ale také pozoruhodné intelektuální dílo, ke kterému bezpochyby přívlastky jako „krása“ či „elegance“ náleží. V přednášce se pokusíme nastínit, na jakých základech je obecná relativita vybudována, v čem spočívá kouzlo zmíněného geometrického popisu gravitace, a co nám takový popis říká o světě okolo nás. Shrneme zásadní předpovědi této teorie, kde mezi nejpozoruhodnější patří existence černých děr, šíření gravitační interakce v podobě vlnek v samotné geometrii prostoru a času, či zrod vesmíru v okamžiku velkého třesku. I když se tyto předpovědi přirozeně a velice rychle zařadily mezi rekvizity vědecko-fantastické literatury, představíme klíčové experimenty, které je vracejí zpět do reálného světa a potvrzují tak užitečnost a správnost Einsteinovy teorie.
 
Robert Švarc (1983) vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze, kde nyní působí jako docent na Ústavu teoretické fyziky. Hlavní oblast jeho profesního zájmu spočívá ve studiu teorií gravitace a jejich přesných řešení – prostoročasů. Zde přirozené přední místo zaujímá Einsteinova teorie obecné relativity a dále následují teorie zahrnující dodatečné geometrické korekce. Mezi zkoumanými prostoročasy pak vystupují černé díry či různé limitní modelové případy gravitačních vln.
 
Pokračujeme v živých přednáškách. Nicméně pozor! Došlo ke změně místa konání. Od začátku října jsme každý pátek (nejméně) do konce zimního semestru setkávat krátce před pátou v budově Přírodovědecké fakulty na Benátské 2 v Krajinově posluchárně B14, která se nachází ve druhém mezipatře.
 
Přestože stále pořizujeme záznamy a zachováváme i streamování, budeme velmi rádi, když vás uvidíme osobně na přednášce v sále, popřípadě když se s námi po přednášce a diskuzi přesunete k neformální části akce do blízké restaurace.
 
Událost na Facebooku: https://www.facebook.com/events/2146635832352950/
 
Odkaz na stream: https://www.youtube.com/watch?v=2AIHv1opjV8
 
Pokud se vám naše přednášky líbí, můžete nám pomoci s jejich přípravou a zveřejněním. Přispět na projekt můžete zde: https://www.startovac.cz/patron/vasi-patecnici/
 
Translate »