2.2.2024 Pátečníci z Technecia uvádějí přednášku Ruth Tachezy na téma Evoluce viru v přímém přenosu

Většina virů, které trápí lidstvo pochází ze zvířecí říše, která se zdá být jejich nevyčerpatelným zdrojem. Vývoj (evoluce) virů je velmi rychlý, zatímco lidstvo produkuje novou generaci v rozmezí 20-30 let, bakterie každých 20-30 minut a viry ještě daleko rychleji. Vývoj virů ovlivňují nejen jejich vlastnosti, ale také prostředí, v kterém se vyskytují. Na příkladu dvou virů chci ukázat, co vývoj virů ovlivňuje a jaká nebezpečenství to přináší jejich hostiteli, potažmo lidské populaci.
Ruth Tachezy, viroložka, byla vedoucí Laboratoře molekulární epidemiologie virů v Ústavu hematologie a krevní transfuze, od roku 1998 dosud je vedoucí Národní referenční laboratoře pro papilomaviry a polyomaviry. Od roku 2019 je vedoucí Katedry genetiky a mikrobiologie na Přírodovědecké fakultě UK. Magisterské a doktorandské studium absolvovala na Přírodovědecké fakultě UK. Absolvovala řadu zahraničních pobytů. V roce 2023 se habilitovala v oboru genetika, molekulární biologie a virologie. Ráda sportuje, navzdory ohlasům vlastního těla. Má ráda hory, les, cestování, knihy, veselé lidi a spoustu dalších věcí, na které nemá mnoho času.
Pokračujeme v živých přednáškách. Nicméně pozor! Došlo ke změně místa konání. Od začátku října jsme každý pátek (nejméně) do konce zimního semestru setkávat krátce před pátou v budově Přírodovědecké fakulty na Benátské 2 v Krajinově posluchárně B14, která se nachází ve druhém mezipatře.
Přestože stále pořizujeme záznamy a zachováváme i streamování, budeme velmi rádi, když vás uvidíme osobně na přednášce v sále, popřípadě když se s námi po přednášce a diskuzi přesunete k neformální části akce do blízké restaurace.
Pokud se vám naše přednášky líbí, můžete nám pomoci s jejich přípravou a zveřejněním. Přispět na projekt můžete zde: https://www.startovac.cz/patron/vasi-patecnici/
Translate »