12.1.2023 Pátečníci z Technecia uvádějí přednášku Martina Buchtíka na téma Jedna společnost – různé světy

Na datech ukážeme, jaká je současná nálada v české společnosti a jak je podobná nebo nepodobná jiným obdobím samostatné České republiky. Ukážeme, jaké jsou hlavní názorové štěpící linie a co je určuje. V druhé části se pak budeme věnovat několika klíčovým fenoménům, které jsou zásadní pro to, abychom lépe pochopili, co se to v naší zemi v současné době děje. A že situace není tak zlá, jak si vyprávíme.
Martin Buchtík je sociolog a od roku 2018 ředitel analytického ústavu STEM. Zabývá se tématy spojenými s dynamicky se proměňující společností v širším kontextu a dalšími otázkami, jako je formování veřejného mínění, kvalita života, soudržnost a nerovnosti. V minulosti mimo jiné řídil Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu Akademie věd ČR. Doktorské studium absolvoval na Univerzitě Karlově se zaměřením na metodologii sociologického výzkumu.
Ve volném čase rád čte, hraje deskové hry a larpy a přemýšlí, co by mohl uvařit, aby to všichni doma jedli.
Pokračujeme v živých přednáškách. Nicméně pozor! Dochází ke změně místa konání. Od začátku října se budeme každý pátek (nejméně) do konce zimního semestru setkávat krátce před pátou v budově Přírodovědecké fakulty na Benátské 2 v Krajinově posluchárně B14, která se nachází ve druhém mezipatře.
Přestože stále pořizujeme záznamy a zachováváme i streamování, budeme velmi rádi, když vás uvidíme osobně na přednášce v sále, popřípadě když se s námi po přednášce a diskuzi přesunete k neformální části akce do blízké restaurace.
Pokud se vám naše přednášky líbí, můžete nám pomoci s jejich přípravou a zveřejněním. Přispět na projekt můžete zde: https://www.startovac.cz/patron/vasi-patecnici/
Translate »