13.10.2023 Pátečníci z Technecia uvádějí přednášku Petra Houdka na téma Jak drahá je nepoctivost? O nečestnosti a jejím výzkumu

Přednáška prozkoumá paradoxy v oblasti nečestnosti a klamání. Třeba, že skoro každý se domnívá, že umí poznat podvodníky a lháře, ač to skoro nikdo systematicky nedokáže. Zaměřujeme se na špatné vlastnosti, a naopak prokazatelné znaky podvodu ignorujeme.
 
Zároveň se lidé domnívají, že klam a nedůvěra jsou všudepřítomné a stále intenzivnější, ač naopak čestnost a důvěra je stále typičtějším projevem lidských interakcí (ve většině zemí). Nicméně ukáži, že ani to není úplně pravda, jak ukazuje dynamika selekce podvodníků do specifických oblastí.
 
Zabrousíme do způsobů myšlení, chování a vlastností, které z nás dělají nejpravděpodobnější oběti podvodů.
 
Přednášku zakončíme pikantériemi z výzkumu nečestnosti a podnikatelské etiky. Jak jde o jeden z vůbec nejtěžších vědeckých směrů; do té míry, že je nakonec asi plný podvodníků.
 
Petr Houdek (*1981) je vedoucím Centra vědy a výzkumu, členem katedry managementu na Fakultě podnikohospodářské VŠE a členem Katedry marketingové komunikace a public relations Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Věnuje se terénním a laboratorním experimentům na nečestnost, podvádění a rozhodovací chyby.
 
Pokračujeme v živých přednáškách. Nicméně pozor! Dochází ke změně místa konání. Od začátku října se budeme každý pátek (nejméně) do konce zimního semestru setkávat krátce před pátou v budově Přírodovědecké fakulty na Benátské 2 v Krajinově posluchárně B14, která se nachází ve druhém mezipatře.
 
Přestože stále pořizujeme záznamy a zachováváme i streamování, budeme velmi rádi, když vás uvidíme osobně na přednášce v sále, popřípadě když se s námi po přednášce a diskuzi přesunete k neformální části akce do blízké restaurace.
 
Událost na Facebooku: https://www.facebook.com/events/801703598356700/
 
Odkaz na stream: https://www.youtube.com/watch?v=1pFlvVPJKc8
 
Pokud se vám naše přednášky líbí, můžete nám pomoci s jejich přípravou a zveřejněním. Přispět na projekt můžete zde: https://www.startovac.cz/patron/vasi-patecnici/
Translate »