23.6.2023 Pátečníci z Technecia uvádějí přednášku Claire Kroulík Klingenberg na téma Příběhy profesionálních podvodníků

Během minulého století jsme měli možnost sledovat vývoj kariéry fascinujících šarlatánů, podvodníků, svérázných podnikatelů, ale i lékařů, kteří se nechali nalákat pozlátkem alternativy. Pojďme se společně podívat na příběhy těch nejzajímavějších z nich. Můžeme se poučit, jak profesionální podvodníky lépe rozeznat, i na co si máme dát pozor u těch nejpovolanějších autorit. Jak se k tomuto všemu váže výzkum paranormálních schopností? A jaký má tento výzkum roli v zlepšování našeho kritického myšlení a tříbení skepticismu?
Claire je prezidentkou Evropské rady skeptických organizací – ECSO. V České republice vede projekt kritického myšlení, Nenechte se nachytat! Ve skeptickém hnutí se pohybuje od roku 2013 – původně jako spolu-organizátor Paranormální výzvy. Byla konzultantem pro různé projekty, kde se věda potkává s nadpřirozenem (v ČR to byl například Projekt Náhoda). Claire přednáší na vědecko-skeptických konferencích po celé Evropě – v Anglii (QEDcon), ve Skotsku (Skeptics on the Fringe), v Finsku (Rationalist International), ve Francii (L’Université d’automne), v Belgii (ESC) a na mezinárodních platformách (Aspen Global Congress on Scientific Thinking & Action). V prosinci 2022 byla hlavní přednášející Australian Skeptics National Convention v Canbeře. Je protagonistkou dokumentárního cyklu československé produkce ČT a RTS Investigátori. Přispívá do mezinárodních skeptických časopisů. V rámci mezinárodní iniciativy March for Science (Pochod za vědu), Claire organizovala všechny tři ročníky této akce v České republice. Mohli jste jí vidět v pořadech Máte slovo a Očima Josefa Klímy, či si s ní přečíst rozhovor v časopisu Téma a Deníku N. Potkáte jí pravidelně na Veletrhu vědy a českém Skeptikonu ČKS Sisyfos.
Pokračujeme v živých přednáškách. Sejdeme se tedy krátce před pátou opět v budově Přírodovědecké fakulty na Viničné 7 v posluchárně B3 (Fotochemie), která se nachází v přízemí vlevo od hlavního vchodu.
Přestože stále pořizujeme záznamy a zachováváme i streamování, budeme velmi rádi, když vás uvidíme osobně na přednášce v sále, popřípadě když se s námi po přednášce a diskuzi přesunete k neformální části akce do blízké restaurace.
Pozor! Původně avizovaný pan Stuchlík onemocněl. O náhradním termínu jeho přednášky Vás budeme informovat.
Pokud se vám naše přednášky líbí, můžete nám pomoci s jejich přípravou a zveřejněním. Přispět na projekt můžete zde: https://www.startovac.cz/patron/vasi-patecnici/
Translate »