6.1.2023 Pátečníci z Technecia uvádějí přednášku Dušana Majera na téma Rok 2022 v kosmonautice – Úsvit superraket

V roce 2022 zažila kosmonautika celou řadu mimořádných událostí. Nade všemi jednoznačně ční dva vrcholy – rozkládání a aktivace Teleskopu Jamese Webba a lunární mise Artemis I. O jejich významu není potřeba dlouze spekulovat – JWST jakožto vlajková loď astronomie tohoto desetiletí otevírá nové možnosti vědeckého výzkumu a Artemis I je předzvěstí návratu lidí na Měsíc. Ale stalo se toho mnohem více – sondou DART lidstvo poprvé v dějinách změnilo oběžnou dráhu kosmického tělesa a na celém světě proběhl (opět) rekordní počet startů. Ale ne všechny události byly radostné – i v kosmonautice se bohužel projevila ruská invaze na Ukrajinu.
Dušan Majer (* 1987) vystudoval gymnázium AD FONTES a po maturitě nastoupil do regionální televize, ve které pracoval několik let jako redaktor. Ve volném čase se věnoval kosmonautice. Postupně zjistil, že ho baví si o ní nejen číst, ale že je mnohem zajímavější získané informace předávat dál. Na podzim roku 2009 se proto odhodlal ke dvěma malým krokům pro lidstvo, ale velkým pro něj – na internetu zveřejnil své první video o kosmonautice a založil diskusní fórum věnující se tomuto oboru. Během dvou let se původně nesmělý audiovizuální příspěvek proměnil v pravidelnou tvorbu, kterou zastřešil pořad Dobývání vesmíru a kterou v posledních třech ročnících soutěže SCIAP ocenila AV ČR hned pěti oceněními. Od roku 2012 je navíc šéfredaktorem blogu kosmonautix.cz, který se zaměřuje na zpravodajství z kosmonautiky. Na MALL.TV vytváří pořady Vesmírné zprávy, Vesmírná technika a Vesmírné starty.
Pokračujeme v živých přednáškách. Sejdeme se tedy krátce před pátou opět v budově Přírodovědecké fakulty na Viničné 7 v posluchárně B3 (Fotochemie), která se nachází v přízemí nalevo od hlavního vchodu.
Přestože stále pořizujeme záznamy a zachováváme i streamování, budeme velmi rádi, když vás uvidíme osobně na přednášce v sále, popřípadě když se s námi po přednášce a diskuzi přesunete k neformální části akce do blízké restaurace.
Pokud se vám naše přednášky líbí, můžete nám pomoci s jejich přípravou a zveřejněním. Přispět na projekt můžete zde: https://www.startovac.cz/patron/vasi-patecnici/
Translate »