25.2.2022 Pátečníci z Technecia uvádějí přednášku Jana Strojila na téma Stejná dávka pro všechny nebo vlastní dávka pro každého? Trnitá cesta k personalizovanému dávkování léků

Jak se určuje, jaká dávka léku je nejlepší? Je tahle dávka nejlepší i pro Vás? Přednáška populárně shrne cestu, kterou se určují dávky léků a to, jaké možnosti dnes máme v individuálním přizpůsobení pro každého pacienta.
Jan Strojil vystudoval všeobecné lékařství na Univerzitě Palackého v Olomouci s krátkou zastávkou na Staffordshire University, kde se věnoval umělé inteligenci a expertním systémům. Poprvé se tam seznámil s Bayesovskou, tedy správnou, statistikou. Po promoci nastoupil do Fakultní nemocnice Olomouc a na Ústav farmakologie Lékařské fakulty, po absolvování kmene interního lékařství pak v roce 2009 atestoval z klinické farmakologie, které se věnuje dosud v zatím marné snaze zjistit, co to je.
Během studií strávil kromě Erasmus stáže ve Staffordu další 3 měsíce ve finském Turku a od té doby je pronásledován vědomím toho, jak dobře mohou věci fungovat.
Během PhD studia strávil 3 měsíce na University of Edinburgh pod vedením prof. Simona Maxwella, se kterým se podílel na přípravě testů hodnotících připravenost mladých lékařů předepisovat léčiva. Po dokončení doktorátu získal Fulbright-Masarykovo stipendium, díky kterému měl možnost strávit rok v Laboratory of Applied Pharmacokinetics and Bioinformatics při University of Southern California.
Pokud se vám naše přednášky líbí, můžete nám pomoci s jejich přípravou a zveřejněním. Přispět na projekt můžete zde: https://www.startovac.cz/patron/vasi-patecnici/
Translate »