2.9.2022 Pátečníci z Technecia uvádějí přednášku Petra Koubského a Lenky Vrtiškové Nejezchlebové na téma Věda podle abecedy/Věda v rozhovoru

Petr Koubský je vědecký redaktor Deníku N, Lenka Vrtišková Nejezchlebová se věnuje rozhovorům, často zpovídá vědce a vědkyně.
Petr Koubský má dlouholetou zkušenost s psaním popularizačních textů. V Deníku N se věnuje všem oblastem vědy, v době pandemie se však stal (nerad) jednou z jejích hlavních novinářských osobností. Jeho texty se pro čtenáře staly majákem v oceánu chaosu, stabilním plavidlem v moři (často protichůdných) informací.
Lenka Vrtišková Nejezchlebová píše rozhovory přes dvacet let, v poslední dekádě se však intenzivně věnuje popularizaci vědy. S nadsázkou říká, že z handicapu vlastní nedovzdělanosti si udělala přednost. „Vím, že nic nevím, tak se ptám,“ dodává.
Petr se umí ponořit do hlubin tématu a vytáhnout na hladinu to podstatné a srozumitelně a často i vtipně to podat.
Lenka to podstatné i zábavné „ždímá“ přímo z vědců a vědkyň.
Pro Pátečníky slibují vzájemný rozhovor i odpovědi na otázky z publika.
Pokračujeme v živých přednáškách. Sejdeme se tedy krátce před pátou opět v budově Přírodovědecké fakulty na Viničné 7 v posluchárně B3 (Fotochemie), která se nachází v přízemí. Stačí tedy vyjít první krátké schody u vrátnice a dát se po chodbě doleva.
Přestože stále pořizujeme záznamy a zachováváme i streamování, budeme velmi rádi, když vás uvidíme osobně na přednášce v sále, popřípadě když se s námi po přednášce a diskuzi přesunete k neformální části akce do blízké restaurace.
Pokud se vám naše přednášky líbí, můžete nám pomoci s jejich přípravou a zveřejněním. Přispět na projekt můžete zde: https://www.startovac.cz/patron/vasi-patecnici/
Translate »