17.12.2021 Pátečníci z Technecia uvádějí přednášku Jany Nenadalové na téma Vtělená mysl, predikce a evoluce – jak a proč vznikají náboženské zkušenosti

Různé druhy zvláštních zkušeností – ať už je nazveme náboženskými, mystickými, duchovními nebo třeba paranormálními – provázejí lidstvo pravděpodobně už tisícovky let. Jak ale podobné zkušenosti na úrovni lidské mysli vůbec vznikají? A měly by být chápány pouze jako vedlejší produkt evoluce naší kognice, nebo mohou mít i adaptivní funkci? V příspěvku se blíže podíváme na současnou teorii mysli (a těla) zvanou prediktivní vyhodnocování a ukážeme si, jakým způsobem je podle ní vytvářená naše subjektivní realita a s ní i náboženské zkušenosti – a jaký může mít jejich prožívání evoluční význam.
Jana Nenadalová se věnuje výzkumu zvláštních lidských zkušeností, běžně označovaných jako náboženské, spirituální, mystické, psychedelické a další. Zajímá ji, jaké obecné evolučně vyvinuté kognitivní mechanismy umožňují vznik takových zkušeností a jak jsou provázané s procesy kulturního učení a socializace. V neposlední řadě se také ptá, jaký význam má zažívání náboženských zkušeností z hlediska evoluce. Hlavním teoretickým rámcem jejího výzkumu je tzv. teorie prediktivního vyhodnocování, tedy kognitivně-komputační teorie lidského vědomí a vnímání. Její hlavní výzkumnou metodou je experiment. Kvůli lepšímu pochopení žitého sociálního a kulturního kontextu náboženských zkušeností se ale věnuje také terénnímu výzkumu praxí současné alternativní spirituality.
K přednášce se můžete připojit živě na Microsoft Teams, paní přednášející bude ráda, nicméně zkuste to prosím stihnout do 17 hodin. Odkaz je zde:
Pokud nechcete na Teamsy či se nestíháte připojit, odkaz na stream: https://www.youtube.com/watch?v=b0sNBg3qcqk
Pokud se vám naše přednášky líbí, můžete nám pomoci s jejich přípravou a zveřejněním. Přispět na projekt můžete zde: https://www.startovac.cz/patron/vasi-patecnici/
Translate »