29.10.2021 Pátečníci z Technecia uvádějí přednášku Vojtěcha Novotného na téma Papua Nová Guinea: kmenové jazyky, kmenová biologie a kmenová medicína

Přednáška se zabývá jazykově a kulturně nejrozmanitější zemí světa, Papuou Novou Guineou. Devět milionů lidí hovořící 850 jazyky zde vytvořilo celou řadu unikátních a zajímavých kultur, každá se svým vlastním přístupem ke zkoumání přírody, včetně snahy rozpoznat, utřídit a prakticky využít místní rostliny a živočichy. O tradičním lékařství pralesních kmenů panuje řada iluzí a mýtů, zde se pokusíme o realistický pohled – obsahují tropické pralesy lékárničku budoucnosti a jsou kmenoví léčitelé užiteční ve světě moderní medicíny?
Vojtěch Novotný (*1964) vystudoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci. Zabývá se ekologií herbivorního hmyzu v tropických ekosystémech. Pracuje v Entomologickém ústavu, součásti Biologického centra AV ČR v Českých Budějovicích, přednáší na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity a vede terénní stanici na Papui-Nové Guineji. Je členem Učené společnosti České republiky.
Odkaz na stream: https://www.youtube.com/watch?v=FiDCkOEnsnQ
Událost na Facebooku: https://www.facebook.com/events/592024238683268/
Translate »