CanSat 2021- aneb co nás čeka v soutěži pořádané evropským kosmickým gigantem ESA

CanSat je soutěž pro studenty, pořádaná pod záštitou Evropské kosmické agentury (dále jako ESA), které se můžete zúčastnit každý rok. Cílem je zkonstruovat funkční sondu o rozměrech plechovky od nápoje neboli CanSat (Can= plechovka a Sat= satellite). Soutěž je rozdělená na 3 postupové části: Národní semifinále, národní finále a evropské finále. V závěrečné části se můžete těšit na vycestování do zajímavé destinace. V minulých letech se například evropské finále konalo v provincii Bologna v Itálii.

Studentské týmy se mohou skládat ze 4-6 členů a jednoho mentora, Ten si bere na starost komunikaci mezi týmem a agenturou. Týmy mají 2 základní mise, a to primární a sekundární:

Primární misí je sestavit CanSat, který je schopný měřit teplotu a atmosferický tlak okolního prostředí během výstupu i řízeného sestupu s padákem. Dále s pomocí telemetrie nejméně jednou za 1s odesílat tyto data do pozemní stanice (Ground Station). Naměřená data je pak potřeba umět zpracovat a odprezentovat.

Sekundární mise je už pouze na uvážení jednotlivých týmů. Vždy však musí být kladen důraz na technickou proveditelnost mise (dodržení technických požadavků na CanSat) a analyzovatelnost naměřených dat.

Cílem týmu je probojovat se se svým plánem do Národního finále. Tam budou svůj CanSat prezentovat před odbornou porotou a následně ho testovat. S pomocí techniky (dronu, letadla nebo rakety) ho pořadatelé vynesou do výšky 300-1000m a následně vypustí. Analyzované hodnoty pak týmy odprezentují v závěrečné prezentaci odborné porotě. Na závěr čeká vyhlášení výsledků a vítěz postupuje do Evropského finále.

Tento článek je jen krátký úryvek z toho, co vás čeká a co je potřeba splnit. V případě, že Vás zaujal a chcete se dozvědět více, informace o soutěži naleznete zde. Nebo můžete sledovat aktuální pokroky našeho týmu Utesla na Instagram popřípadě facebook.

Za tým UteslaSat Adam Keřka

Translate »